Tänk på miljön, sluta googla?


Nu har jag tack vare en vän läst en underliga artikel som kommer från en rätt så osäker källa, samtidigt som det låter rätt realistiskt i längden. Artikeln handlar om att 2 googlesökningar på nätet motsvarar en kopp kokt vatten (energimässigt). Jag tänker bifoga en stor del av artikeln här nedan. Allting är taget ut dagens aftonbladet.

"Det är inte bara sådant som flygresor, bilresor och lyxkonsumtion som påverkar klimathotet. Nu visar det sig att även en enkel sökning på Google bidrar till koldioxidutsläpp. Fysikern Alex Wissner-Gross vid Harward University har räknat ut "Google-effekten", rapporterar BBC. Han har kommit fram till att två sökningar motsvarar lika mycket energi som det går åt för att koka upp en kopp vatten i en tekokare.

Koldioxidutsläppen kommer från dataterminaler och datacentra som Google driver på olika platser i världen. En sökning genererar utsläpp på cirka 7 gram koldioxid, medan en en tekokare ger cirka 15 gram koldioxid, uppger BBC. Det kanske inte låter så farligt, men varje dag estimeras jordens befolkning göra 200 miljoner sökningar på internet. Google anses vara en effektiv sökmotor som ger snabba resultat, men Alex Wissner-Gross säger att den använder flera databanker samtidigt, vilket leder till en högre produktion av koldioxid än vissa konkurrenter.

– Google använder stora datacenter runtom i världen som drar en hel del energi. En Google-sökning ger en påvisbar effekt på miljön, säger han till Sunday Times. Enligt Google är man bland de mest effektiva av sökmotorerna på nätet.

John Buckley, chef vid brittiska carbonfootprint.com, orsakar en Google-sökning ett koldioxidutsläpp på mellan 1 och 10 gram beroende på om man måste starta sin dator först eller inte. Att låta datorn stå på genererar enligt honom mellan 40 och 80 gram koldioxid i timmen, skriver Sunday Times. Chris Goodall som har skrivit "
Ten Technologies to Save the Planet", uppskattar koldioxidutsläppen vid en Google-sökning till mellan 7 och 10 gram. Flyg och IT Alex Wissner-Grosss beräkningar visar att vi bidrar med 0,02 gram i koldioxidutsläpp för varje sekund vi är uppkopplade på nätet. I en annan nyligen publicerad studie har man kommit fram till att den globala IT-sektorn genererar lika stora mängder växthusgaser som världens alla flygresor släpper ut totalt, skriver BBC."

Jag vet inte riktigt vart jag ska börja? Intressant information, men man kanske borde vända sig till de riktigt stora konsumenterna istället ? Känns lite onödigt såhär? Ni vet precis vem och vad jag tänker på, och Sverige är ett av de "snällaste länderna" i samband med klimatförbättringar. Vi är allihopa väldigt medvetna om att man tillsammans i stora grupper kan komma riktigt långt. Men att hänga upp sig på googlesökningar låter inte så effektivt just nu. Att IT sektorn genererar lika stora mängder växthusgaser som världens alla flygresor släpper ut totalt, är en annan godisbit att suga på. Vi lever i en teknologiskvärld som utvecklas i en hastig fart och det kommer den alltid att göra framöver. Dagligen utsätter vi vår moder jord för dåligheter samtidigt som vi själva utsätter oss för strålningar i olika former, dåliga matprodukter och mängder med andra onödigheter som vi själva har skapat egentligen. Men vi är giriga och vill ha mer av allting, och då får vi det. Det gäller bara att acceptera konsekvenserna som allting har, och alltid kommer att ha. Vi har valt det själv och då får vi leva med det helt enkelt. Inte för att vi kommer att leva ett hälsosamt och långt liv, men ändå. Snart är det kanske dags att flytta ut och bo mitt ute på landet istället? Eller offra sitt liv åt att övertala människor att inte göra som de gör? Det skrämmande är att både du och jag tillhör stimmet.Ååh, är hur dåsig som helst, har pluggat hela dagen och mina ögon känns fyrkantiga och stora. Bör gå ut en lång promenad med Sussi eller bara lägga undan alla mina böcker och papper som jag sitter bland. Återkommer säkert med fler kommentarer till detta inlägg när min hjärna har fått sin dagliga dos av vila. (Bild tagen från google)

TakeCare / A

Kommentarer
Postat av: I Z Z A H - S V A R A R

jo då me mej e det bra !

ja du jag hoppas oxå det löser sej men det verkar dock inte göra de !

2009-01-13 @ 21:15:19
URL: http://izzah.blogg.se/
Postat av: [ t a k a i . b l o g g . s e ]

SVAR;

NEJ SLUTA NU VAD FAN :<

Det gör den inte alls väl?

Eller vadå, går knapparna sönder eller vad menar du?

2009-01-13 @ 21:29:39
URL: http://takai.blogg.se/
Postat av: Toby Hagberg - ♥ Boys style in a gay's life ♥

jag älskar att vara platina-blond, så jävla läckert tycker jag =P

2009-01-13 @ 21:46:10
URL: http://tobieee.blogg.se/
Postat av: Jenny

hehe ja man måste ju variera sig lite:)

Allt bra annars?

2009-01-14 @ 09:02:14
URL: http://grynet86.blogg.se/
Postat av: Toby Hagberg - ♥ Boys style in a gay's life ♥

Oj har jag svarat på fel kommentar igen kanske. :S

2009-01-14 @ 12:52:12
URL: http://tobieee.blogg.se/
Postat av: Nakenhunden

Hej hej!!

Håller med dig om att inte träna ihjäl sig!

Så länge man tycker det är kul ska man hålla på

och det är nog bra att vara lite i form!

Vad sysslar du med annars??

Kramar

2009-01-14 @ 12:54:17
URL: http://nakenhunden.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0